Lövskogen minskar på stressen

Lövskogen minskar på stressen Image

Lövskogen minskar på stressen

Motion är en av de viktigaste faktorerna till att en människa ska må väl och länge. Det gör oss gladare och starkare och förutom att det ger oss slankare figurer och starkare muskler, så får träning oss att känna ett ökat självförtroende och mindre stress. Nu visar det sig dessutom att det är så nyttigt att vandra i lövskog att det skulle kunna bli nästintill receptbelagt.

När man tränar så frigörs ämnen i kroppen som sänker nivåerna av ett hormon som heter cortisol i kroppen. Detta är ett hormon som framkallar stress, vilket är nödvändigt för att vi skall kunna utföra uppgifter på ett effektiv sätt. Tyvärr så har människor i dag alldeles för höga doser av cortisol vilket leder till ökad stress, mindre smärtkänslighet och till och med nedsatt immunförsvar.

Läkaren Matilda Annerstedt på SLU i Alnarp har länge forskat i ämnet och nu kommit fram till att promenader i lövskog är extra effektiva för att människor ska må bättre. Det kan ha att göra med att människan sedan urminnes tider vandrat på lövbeklädda savanner och att det blivit en del av våra gener att uppleva välbehag när vi gör det. Så på med promenadskorna och ge dig ut i skogen och njut av lugnet.

FÖRFATTARE | sanna Comments | Kommentarer inaktiverade för Lövskogen minskar på stressen DATUM | november 22, 2018

Kategorier och taggar

lovebond-lite