Attityden gentemot träning
har många gånger ändrats genom tiderna. Under antiken behövdes vältränade män för att slåss och kriga, under åttiotalet gjorde man det för att bli pinnsmal och idag handlar det mycket om hälsa. Fram tills nu var det dock framförallt den fysiska hälsan som alltid betonades; man kan undvika skador och förslitningar genom att träna vissa muskelgrupper, man får ett starkare immunförsvar och man får mer energi och styrka i allmänhet.
Träningsforskningen har under senare år börjat fokusera mer och mer på de psykologiska och neurologiska effekterna av att regelbundet motionera och resultaten är både häpnadsväckande och revolutionerande. Man har till exempel alltid anat att det finns en koppling mellan fysisk träning och depression, då människor som tränar ofta tycks vara lyckligare och starkare rent mentalt. Vissa läkare har rekommenderat motion mot stress och nedstämdhet, men nu vet vi ännu mer! Att träna i minst en halvtimme tre gånger i veckan har visat sig ha enormt imponerande resultat mot svåra sjukdomar som Alzheimers och
Parkinson och även om det ännu inte finns någon bot både fördröjer och förbättrar motionen sjukdomsförloppet. Bor man i huvudstaden har man tillgång till massor av olika träningsformer och precis som man regelbundet bör gå till sin tandläkare i Stockholm kan man promenera, gymma, dansa, simma och cykla.
En människa som tränar ofta får i allmänhet starkare fysik, inte minst hjärtat som är kroppens viktigaste muskel. Ett starkt hjärta pumpar blodet bättre och med det ökar den viktiga cirkulationer, vilket i sin tur stimulerar hjärnan och tillför mer syre. Träningen får också hjärnan att producera och sända ut fler ämnen, som endorfiner, hormoner och den livsviktiga signalsubstansen dopamin, som särskilt saknas hon parkinsonpatienter. En annan viktig faktor är att en människa som motionerar regebundet också lever under mer stimulerande förhållanden, vilket får hjärnan att vakna till. Jämför till exempel att sitta och stirra på en TV-apparat hela dagen med en frisk promenad i skogen eller en salsalektion! Genom att väcka alla sinnen blir individen mer aktiv och uppmärksam, vilket är enormt viktiga faktorer hos alla människor men särskilt bland äldre som ofta känner sig isolerade.
I nuläget är minimirekommendationen för träning mot olika sjukdomar och problem som har med hjärnan att göra tre gånger i veckan. Det gäller dock att få upp pulsen, även om man inte svettas och flåsar. Trots att det aldrig är fel med en promenad bör man öka på takten om man vill få optimala resultat. Ju mer man tränar desto bättre och starkare blir man. Detta leder till att man oftare både kan och vill röra på sig. Lyckas man röra på sig varje dag kan man se fram emot ett friskare sinne!
Kategorier och taggar
In Hälsa