Myter om hälsa

Myter om hälsa Image

Myter om hälsa

Alla människor vet att det är nyttigt att träna och att äta bra mat, liksom att det är skadligt att röka, dricka för mycket liksom att sätta i sig för mycket fett och socker. Det innebär naturligtvis inte att alla följer de riktlinjerna men det är nog få personer som inte vet om vad som krävs för att man ska må bra, ha en stark kropp och en normal vikt.

Sverige genomgår för närvarande en stor hälsotrend där mer uppmärksamhet ges åt träning, kost och hälsa mer än någonsin och detta märks inte minst i media där mycket tid ägnas åt dessa ämnen. Det kan handla om dokumentärer och reportage på TV och radio, artiklar i tidningar och tips och kommentarer i sociala media. Det finns dock ett antal myter om hälsa som man bör ta i beaktning om man bestämt sig för att förbättra sin livskvalitet genom att bli snällare mot sin kropp.

Drick mycket vatten

I nästan vartenda reportage om hälsa så brukar det poängteras hur viktigt det är att man dricker massor av vatten varje dag. Hälsoexperterna brukar säga att man bör få i sig åtta glas om dagen och att undvika alla sockerhaltiga juicer och läskedrycker.

Sanningen är något annorlunda. Visst är det viktigt att inte bli uttorkad men samtidigt måste man vara medveten om att varje individ har olika behov. Åtta glas om dagen är extremt generaliserat och vad man istället bör göra är att hålla koll på sin urin. Är den nästan genomskinlig och luktfri behöver man inte dricka mer men om den är mörkare och doftar starkt bör man snabbt fylla på sina vätskedepåer.

Smal är samma sak som frisk

Även om övervikt absolut inte är nyttigt så betyder smalhet inte nödvändigtvis att en människa är frisk. Bara för att man är smal innebär det inte att man tränar mycket och äter sunt, utan kan tvärtom betyda att man röker i stället för att äta eller inte har någon som helst muskelvolym.

När du skall mäta sig själv så kan du visst använda ditt BMI som en indikator om var du bör befinna dig men andra mycket viktiga faktorer är också hur mycket energi och styrka du har.

Man måste flåsa för att bli smal

Många människor börjar ägna långa timmar åt olika former av konditionsträning för att bli smalare. Det är inget fel på att göra det men innebär inte att man automatiskt blir smalare. Träna musklerna mer så ökar förbränningen och variera löpningen med intervallpass.

FÖRFATTARE | sanna Comments | Kommentarer inaktiverade för Myter om hälsa DATUM | januari 27, 2019

Kategorier och taggar

In Hälsa

lovebond-lite