Träning och sjukdom

    Hem  /  Hälsa  /  Träning och sjukdom

Träning och sjukdom Image

Träning och sjukdom

Det talas mycket om träning och hälsa, men hur är det egentligen med träning och sjukdom? Finns det träningsformer som har negativa konsekvenser på oss och finns det tillfällen då man bör undvika att träna till varje pris?

Många studier om hur våra kroppar påverkas av träning visar att det faktiskt kan finnas negativa resultat på vår hälsa vid träning, både vad gäller rent kroppsliga skador och immunförsvar, men det handlar nästan uteslutande om när man går överstyr med sina fysiska aktiviteter. Visst är vi människor byggda för att röra på oss ofta och rejält, men det är viktigt att hitta en bra balans!

Lyssna på din kropp

I de flesta fall berättar våra kroppar för oss om vi bör träna eller inte. Som tumregel bör man till exempel inte springa en mil om man har smärta i foten eller ge järnet på gymmet om man känner sig helt utmattad. Kroppen är så fiffigt utformad att den berättar när man inte är helt i form och ibland är det viktigare att få en god natts sömn än att köra en cykeltur.

I vissa fall ”luras” dock våra kroppar och får oss att tro att vi inte bör röra oss. Ett typiskt exempel är den vanligt förekommande ledsjukdomen artros där leder som knän och höfter av olika anledningar som ärftlighet och övervikt har minskat på den viktiga brosken som skyddar lederna från att nötas ned. Förr trodde man att den värk som en patient led av orsakats av att man helt enkelt slitit ut sina leder, men nu har man börjat omvärdera detta och i själva verket har det visat sig att träning är en viktig faktor för att avhjälpa värken och bilda nytt brosk. För mer information om sjukdomen och dess olika behandlingsformer kan du gå in på artros.org där det finns massor av bra artiklar.

Den absolut vanligaste anledningen till att man kan vända sin träning från något hälsosamt till något negativt är dock när man tar i för mycket. Inspirerade av sina framgångar är det många som nästan blir beroende av fysisk träning och det blir som en fix idé där allt man tänker på handlar om nästa gång man kan köra en runda på gymmet eller i löpslingan. Man bör därför vara uppmärksam på

tecken på att man tränar för mycket, som till exempel att man hela tiden har träningsvärk då man inte låter sina muskler återhämta sig ordentligt. Man kan också få återkommande skador eller till och med vitaminbrist om man inte ser till att äta och dricka tillräckligt näringsrikt efter hårda pass, och det finns till och med risk för att få ärrbildningar på hjärtat om man tränar med feber – även om den är mycket låg.

Som med allt annat i livet så handlar det om måtta; träning är enormt bra på många sätt och vis, men man bör använda sitt sunda förnuft i alla lägen.

FÖRFATTARE | sanna Comments | Kommentarer inaktiverade för Träning och sjukdom DATUM | februari 3, 2019

Kategorier och taggar

In Hälsa

lovebond-lite