Hur fungerar träning?

Hur fungerar träning? Image

Hur fungerar träning?

Samtidigt som svenskar över lag har blivit fetare så sysslar fler med träning än någonsin förut. Där sport och gymnastik förr i tiden var något endast yngre människor sysslade med så finns det idag många pensionärer som tränar på gym eller aktivt håller på med någon sport och motion har blivit en del av vardagen.

Rapporter om fetma, stillasittande liv och allmänna ovanor som rökning och alkoholkonsumtion har gjort att många valt att lägga om sin livsstil till att bli mer hälsosam, och förutom förändringar i kost så har träning blivit en enormt viktig del av hälsoresan. Det har dessutom bivit roligare att träna eftersom många nya motionsstilar kommit till Sverige som man dels kan variera mellan och dels kan hitta något mycket mer specifikt att syssla med. Man kanske vill dansa zumba eller magdans eller varför inte träna yoga hängandes från rep? Klättra upp för artificiella bergssluttningar eller spela tennis i vardagsrummet med en Wii anläggning?

Vad händer i kroppen när man tränar?

Alla människor vet att det är nyttigt att träna men med handen på hjärtat, hur många vet vad det egentligen är som händer när man motionerar? Varför får man större muskler av att lyfta tungt och hur kommer det sig att man får bättre kondition av att springa regelbundet?

Kroppen består av miljontals celler. De är vår organisms byggklossar och utan dem skulle vi inte kunna existerna. Dessa celler växter och krymper, delas, ökar och minskas allteftersom vi växer och för att kunna fungera behöver de syre, som kommer via blodet när vi andas. När man sysslar med något som kräver ansträngning, till exempel genom att göra armhävningar, lyfta en tyngd eller dansa så ”stryper” man dessa celler. Då kommer hjärtat till undsättning genom att börja pumpa hårdare, varav det snabbt kommer extradepåer v syra till cellerna eftersom individen börjat andas djupare och snabbare. Det är som om man med lungor och hjärta pumpar in syret och cellerna mår bra igen.

Under träningen så bryts celler ner, framförallt i musklerna, vilket dagen därpå kan yttra sig i träningsvärk. Detta är helt normalt och går snart över. Eftersom kroppen fått en ”chock” under träningen, både på grund av syrebristen och nedbrytandet av cellerna” så vill den nu skydda sin ägare från vidare skador och problem och börjar så reparera skadorna och lägga på extra försvar genom mer muskelmassa så att man nästa gång är bättre utrustad. Av denna anledning är det extremt viktigt att man vilar mellan träningspassen, så att kroppen får tillfälle att hela och bygga upp sig själva och det är också därför man successivt klarar av större fysiska utmaningar. Kroppen är en fantastisk organism och överlevnadsinstinkten är så stark att den ständigt förbättrar sig.

FÖRFATTARE | sanna Comments | Kommentarer inaktiverade för Hur fungerar träning? DATUM | juni 3, 2018

Kategorier och taggar

lovebond-lite