Tandhälsan – något att värna om

    Hem  /  Hälsa  /  Tandhälsan – något att värna om

Tandhälsan – något att värna om Image

Tandhälsan – något att värna om

På tal om träning, hälsa och välmående så kan det också vara värt att nämna att tandhälsan är något man inte får bortse från. Dåliga och misskötta tänder kan göra den mest hälsosamma och träningsmedvetna människan icke-trovärdig, eftersom tänderna är bland det första man lägger märke till hos en person. Dessutom har tandhälsan ett extra viktigt samband med kostvanor – tandkvaliteten påverkar vårt kostintag och vårt kostintag relaterar starkt till tandhälsan. Visste du att dålig tandhälsa faktiskt kan öka risken för cancer eller hjärt- och kärlsjukdomar?

Börja undersök dina tänder tidigt

Tandkontroller och munhälsovård bör ta fart redan vid ca 2 års ålder – ofta ännu tidigare. Det är då mjölktänderna har växt ut eller börjar växa ut fullständigt och tandborstningen blir ett vardagligt göromål. Vid samma tidpunkt blir barnet kallad på tandkontroll, vilket kan bli en mer eller mindre plågsam upplevelse. Vissa tycker det är stenkul att åka upp och ned i tandläkarstolen, medan andra helst vill se tandläkaren och hans/hennes hemska team försvinna ned i jorden. Även som förälder är det grundläggande att man vet hur man sköter sina barns tänder. Omedvetna föräldrar kan annars få barn som får extrema problem med tänderna såsom stora hål, tandlossning och till och med förruttnelse om det går riktigt långt. Undvik att ge dina barn söta drycker – det påverkar tänderna mycket negativt och är i mångt och mycket till och med värre än godis.

Tandreglering för konstiga bett

Många är vi som tampats med fula tandställningar och blivit tagna för en vandrande rälsbuss. Vem minns inte de ”roliga” kommentarerna i matsalen i tidiga tonåren när halva portionen hade fastnat i ställningen och personen man var kär i ryggade baklänges när man råkade le mot vederbörande i matkön. Att reglera sitt bett kan dock spela en central roll i ens välmående när man börjar bli varse om sitt utseende, och ska inte ignoreras. Idag är det enkelt och vanligt att kontakta en tandläkare för en tandreglering i Stockholm eller på den ort man befinner sig för att få bukt med sina sneda kanintänder. Ärligt talat, vem mår bra av att se ut som en bäver i munnen?

Socioekonomiska förhållanden avgör tandhälsan till en viss del

Svenska folkets tandhälsa har gått stadigt uppför de senaste decennierna och även tandläkarnas kompetens och utveckling har fasat ut gammalt amalgam och ersatt det med finare och mer hållbara metoder. Idag har alla barn och ungdomar upp till 23 års ålder rätt att få gratis tandvård och till och med tandregleringen kan vara kostnadsfri. Det betyder att man som svensk medborgare har alla odds på sin sida om att få en bra tandhälsa från första start. Dock ser man ännu skillnader som till stor del bottnar i socioekonomiska faktorer. Medvetenhet är det första steget mot en god tandhälsa och information är inte det som saknas i vårt samhälle.

FÖRFATTARE | sanna Comments | Kommentarer inaktiverade för Tandhälsan – något att värna om DATUM | februari 13, 2019

Kategorier och taggar

In Hälsa

lovebond-lite