Att åka på semester associeras med att må riktigt bra. Man får tillfälle att insupa frisk luft, doppa sig i havet, njuta av god mat och gott sällskap, sova, stressa av och bara ha roligt. Det finns knappast något roligare än att resa och för många människor är detta årets höjdpunkt eller till och med hela meningen med livet. Under de kalla vinterdagarna räknar man ner dagarna i sin kalender och när man äntligen sätter sig på planet kommer den där underbara känslan av lycka och frihet.
Men är det verkligen så enkelt? Mår semestrande människor så bra som de tror och är det så nyttigt att resa bort? Att det finns ett antal hälsorisker med semestern kan komma som en nyhet för vissa och det är dessutom ett faktum att många människor känner sig mer stressade när de reser bort än i vardagen. Mycket av detta beror på kravet att man SKA må bra, vilket i sig sätter en hel del press på semestertillvaron.
Semestern innebär också att man slänger bort en hel del av sina goda vanor och unnar sig själv mer och godare mat och dryck, inte rör på sig särskilt mycket och kanske till och med semesterröker. Enligt undersökningar så dricker hälften av alla svenskar mer alkohol när de är på semester och en tredje del äter mindre hälsosamt. Å andra sidan är det frågan om en kortare tidsperiod och ibland kan man må bra av att få släppa loss litegrann. Hemligheten ligger i att man skall låta sig själv ta en paus från vardagen och kunna njuta av sin lediga tid utan att för den sakens skull gå omkring med konstant baksmälla.
Kategorier och taggar
In Må bättre